Tradisjonell liggende kledning står i kontrast til den mer moderne stående dobbelfalsede kledningen.

Kledning

Nytt uttrykk med enkle og kreative grep!

Influenserparet Espen Westermann og Karoline Nilssen fra Bodø har lekt seg med kledning på inngangspartiet. De har transformert inngangspartiet på en tradisjonell 80-talls-bolig til å se topp moderne ut - med noen enkle kreative grep!

Tenker utenfor boksen

- Huset vårt er en tradisjonell enebolig fra det glade 80-tallet, både i byggestil og romdeling. Målet for all oppussing vi gjør er å skape et koselig hjem, men med et moderne uttrykk. Utvendig har boligen liggende bordkledning av ganske brede bord. Vi ønsket å bryte opp fasaden ved å legge stående bordkledning rundt inngangspartiet. Kledningen fra InnTre Kjeldstad med dobbeltfals ga boligen akkurat det moderne uttrykket vi drømte om, sier Espen.

Mange måter å pynte fasaden på

Til samboerparet i Bodø har vi levert kledning i gran, dobbeltfals skrå med spor. Dette er kledning med god kvalitet og et tidsriktig uttrykk. Det kan leveres ubehandlet, grunnet, grunnet med mellomstrøk eller med brannmaling. Det er lurt å velge kledning i tre som overflate. Det gir mange mulige profiler med både tradisjonelle og moderne uttrykk. Erfaringer vi har opparbeidet oss gjennom årtier viser at tre er et bestandig materiale som holder seg godt over tid.

For Espen og Karoline var utvendig kledning et nytt område, og de hadde heller ikke tenkt på at man kunne bruke kledning til å «pynte» på fasaden. - Hos InnTre Kjeldstad kunne vi enkelt bla gjennom det store utvalget av kledning, samtidig som vi så inspirasjonsbilder fra andre hus. I tillegg til ulik design på produktene så leveres også kledningen i forskjellige dimensjoner og fargebehandlinger. Vi oppdaget at det faktisk er mye man kan gjøre med fasaden, forteller de.

- Hvilke tips vil dere gi til folk som skal i gang med å kle huset sitt?

Et godt tips fra samboerparet før man starter prosjektet er å ta kontakt med oss i InnTre Kjeldstad eller din lokale forhandler for faglige råd. Det er nemlig mye man må ta hensyn til når man skal i gang med bytte eller legging av kledning. Vindsperre, lekter og god lufting er bare noen av de viktige tingene man må ha kontroll på for å sikre at man får utnyttet den nye kledningen på best mulig måte. Dette er en jobb som de fleste hobbysnekkere klarer selv, men Espen understreker dette:

- Planlegg grundig, og spør om råd om du er usikker. Ta deg tid til å være nøye. Og sist, men ikke minst, ha det gøy og nyt resultatet.

 

Når må du egentlig skifte kledning?

Bor du i Norge, må du regne med at boligen din blir utsatt for både sol, regn, vind og snø. Ved mangel på vedlikehold vil dette kunne tære på huset, og til slutt vil det være behov for å skifte kledning da råte, sprekker eller fukt kan oppstå. Ser du misfarginger eller teksturforandringer eller merker at treet har blitt mykt, bør kledningen byttes. Disse endringene i treverket ser du best nederst på kledningen, eller rundt takrenner der det er mye vann.

Når du eventuelt må bytte kledning har du mulighet til å endre på hele husets karakter og estetikk. De fleste velger å bruke gran, men i spesielt værutsatte områder kan det være lurt å bruke impregnert kledning med lengre levetid, selv om det er noe dyrere.

Bli inspirert til hvordan du kan pusse opp med @oppussing_med_espen og @oppussing_med_Karoline på Instagram!

Espen og Karoline fikk tak i kledningen hos Byggern i Bordø. Du kan finne din forhandler her! Og, er du i tvil om hvilken kledning du skal velge? Les mer og bli inspirert til hva du kan gjøre med kledning.