Hvilken kledning velger du?

Det kan være en utfordring å vite hva man skal velge utendørsOg nei, kledning trenger absolutt ikke å være kjedelig. Når man bygger eller skal pusse opp, er det uendelig mange valg som skal tas. Vi håper du kan bruke denne artikkelen som en guide til hva som passer best til ditt prosjekt, og at du blir litt klokere sammen med oss.  Så, la oss sette i gang. 

Det første valget som må tas

Ønsker du stående eller liggende kledning? Rent teknisk sett, så spiller det ikke så stor rolle om du ønsker det ene eller det andre, om det ikke er viktig for arkitekturen. Her går det mer på det visuelle enn det tekniske. 

Stående kledning har en smalende og løftende effekt. Bygger man et lavt hus, vil stående kledning være med å skape en illusjon om at det er høyere. Bygger du eller skal du kle et høyt men smalt hus, vil liggende kledning være med å dra øynene horisontalt, og huset oppleves bredere og større. 

Men, trenger du å velge? 

Nei. Du kan skape mer spennende overflater ved å kombinere stående og liggende kledning på ett og samme bygg. På dagens byggetrender, ser vi ofte en kombinasjon av stående kledning, og felter/områder med liggende, eller vice versa. Enda mer spennende blir det om du leker deg med ulike dimensjoner på kledningen – hva med en kontrastvegg til resten av huset der du planlegger uteområdet? 

Se InnTre Kjeldstads utvalg av liggende kledning og stående kledning her.

Har arkitekturen og byggestilen noe å si? 

Både ja og nei. Her er det ofte trender som endrer seg – hvis vi ser tilbake på 70-tallshusene, har de som oftest kun 1 etasje med kledning, og er kledd med stående kledning. Beveger vi oss inn i 90-tallet, er husene høyere og ofte med liggende kledning.

Hopper vi enda 20 år frem, så ser vi at funkishusene dominerer, og kledningen har blitt vesentlig smalere og strammere i uttrykket. Her er det ofte en kombinasjon med tre og mur. Den smale kledningen er en fin kontrast til slette murvegger, og er med å skape flere dimensjoner på bygget. Vil du krydre det litt ekstra, kan du kombinere kledning med lekter, for et moderne og mer tredimensjonalt uttrykk. 

 

 

Tydelige profiler eller ei? 

Ønsker du en minimalistisk stil med smalt, stående kledning, er dobbeltfals rett med midtspor et populært valg for å få det rette uttrykket.  

Historien sitter i veggene, sies det. Pusser du opp ei gammel trønderlån eller en gammel bygård, bør du kanskje finne en kledning som er mest mulig lik den originale. Det er noe med det å ta vare på historien. Har du et mindre historisk hus som du ønsker å modernisere, kan du kanskje leke deg litt mer. Smal kledning er i vinden nå, og vi ser ikke at det ender med det første. Da kan du også kombinere stående og liggende for et helt eget uttrykk. 

Gran 19x148 dobbeltfals rett med midtspor