Hvordan bygge din egen kjøkkenhage!

Vi entrer Sarah Abrahamsens paradis - en kjøkkenhage litt utenom det vanlige. Kjøkkenhagen omkranser huset til familien på Øysand i Melhus kommune. Her jobber de på 7. året med en fenomenal kjøkkenhage, og vi er her for å få litt tips.

Sarah er ikke den handy i familien, det er mannen Svein og eldstesønn Snorre som er byggherrer i hagen. Sarah kaller seg dermed prosjektleder og kalkulatør. Hele familien er opptatt av bærekraft - gjenbruk og selvdyrking, det ser man godt. Her er det full utnyttelse av ressursene, og komposten er det aller viktigste i kjøkkenhagen.

Marker 1

Impregnert 48x198 mm

Kassene er bygd med impregnert 48x198 mm i rammen med impregnert lekt 48x48 mm som forankring i jorda. Legg merke til hjørnene, her fordeles festepunktene ulikt for ektra styrke.

Da de startet for 7 år siden, var det matinteressen som var drivkraften. Å kunne så, høste og spise. De startet i det små, om vi skal tro Sarah, i forhold til hvordan kjøkkenhagen fremstår i dag. Vi startet med svake materialer, og så fort at vi måtte ha noe som var mer solid. Derfor gikk vi til innkjøp av ordentlige materialer fra InnTre Kjeldstad, som vi kjente godt til fra før. Visjonen deres, kvaliteten og de kortreiste materialene var viktige kriterier når vi skulle handle inn byggematerialer.

Plantekassene deres er over 10 meter lange, men bygges på samme måte om man skal bygge en på 2 eller 3 meter.

Impregnert plank 48x198mm er lagt oppå hverandre, med impregnert lekt 48x48 mm som et jordspyd som forankring. Lektene slås ned i jorda og planken/kassene forankres til disse, en for hver meter. Dette er kasser som tåler mye press fra jorda – vær og vind. De trenger ikke noe vedlikehold, det er viktig. Så er de fine og rustikke å se på – akkurat som det skal være i en kjøkkenhage.

Kassene settes rett på jorda, med fiberduk på undersiden. Kassene er så kledd med sort jordbruksplast innvendig, slik kan de holde seg fine år etter år, med null vedlikehold.

Kompost-huset er bygd av samme impregnerte materialer, kombinert med plankene gjenbrukt fra de tidligere utgavene av plantekassene. Espalieen i hagen er også bygd med impregnerte materialer i 48x98mm, med armeringsjern på både vegger og tak. Her har klatre-plantene gode forutsetninger for å vokse seg store, samtidig som det blir et blikkfang i hagen.

Espalieen er ikke bare praktisk, den er også flott å se på. Den er bygget med impregnerte 48x98mm og armeringsjern.
Espalieen er ikke bare praktisk, den er også flott å se på. Den er bygget med impregnerte 48x98mm og armeringsjern.

Tips fra Sarah om du skal bygge din egen kjøkkenhage:

  • Begynn i det små – ikke bygg for stort, la kjøkkenhagen vokse med interessen.
  • Det sies at det tar opptil 10 år å bygge en kjøkkenhage, så ikke mist motet, kos deg med prosessen!
  • Komposter alt som komposteres kan – gjødsel er nøkkelen til en frodig kjøkkenhage.
  • Bruk treflis som underlag i kjøkkenhagen. Det er godt å gå på - praktisk på regnværsdager, miljøvennlig og kan komposteres. Fin måte å bruke bi-produkter på!

For mer inspirasjon, kan du besøke Sarahs instagramkonto @nordic_kitchengarden

Sarah Abrahamsen med fangst fra den fantastiske kjøkkenhagen.

Dette trenger du til en kasse på 1x3m:

Illustrasjon av hvordan plantekassene til familien er satt sammen, for å være ekstra solide, og tåle presset fra all jorda.
Illustrasjon av hvordan plantekassene til familien er satt sammen, for å være ekstra solide, og tåle presset fra all jorda.